Araştırma Yazısı

Romatoid artritte asemptomatik sol ventrikül diyastolik disfonksiyonunun belirlenmesinde plazma beyin natriüretik peptid düzeyleri

10.2399/raed.11.001

  • Nihal Çukurova
  • Turhan Akif Kürüm
  • Mehmet Soy

Gönderim Tarihi: 08.10.2010 Kabul Tarihi: 28.01.2011 J Turk Soc Rheumatol 2011;3(2):1-5

Amaç:

Bu çalışmada romatoid artritli hastalarda plazma beyin natriüretik peptid (BNP) düzeyleri ölçümünün erken dönemde kalp tutulumunun belirlenmesinde faydasının araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem:

Çalışmaya Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Polikliniğinde takip edilen, bilinen kalp hastalığı ve herhangi bir kardiyak yakınması olmayan 25 romatoid artritli hasta ile 34 sağlıklı kontrol grubu alınmıştır. Kardiyoloji Anabilim Dalı Ekokardiyografi Laboratuarında tüm olguların ekokardiyografik incelemeleri yapılmıştır. Romatoid artritli hastaların hastalık aktiviteleri DAS28 ile değerlendirilmiş, ELISA yöntemi ile BNP ve hs-CRP düzeyleri çalışılmıştır. Teleradyografilerinden kalp tepe oranları hesaplanmıştır.

Bulgular:

Romatoid artritli hastaların ekokardiyografik incelemeleri sonucunda 25 hastanın 12'sinde (%48) kontrollerin 4 (%11.7)'ünde sol ventrikül diyastolik fonksiyon bozukluğu tespit edilmiştir (p=0.002). Diyastolik fonksiyon bozukluğu olan romatoid artritli olgularda, diyastolik fonksiyon bozukluğu olmayanlara göre plazma BNP düzeyleri anlamlı olarak yüksek saptanmıştır (Serum BNP 0.916±0.360 ng/ml'ye karşı 0.581±0.319 ng/ml, p=0.005). Kardiyovasküler hastalık riskini belirlemede öngörücü değeri yüksek olan hs-CRP düzeylerinin yüksek olduğu hastalarda BNP düzeyleri de anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (r:0.942, p<0.001). Romatoid artritli hastaların kalp-toraks oranları sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı olarak artmıştır. Kalp-toraks oranının arttığı olgularda BNP ve hs-CRP düzeylerinde de istatistiksel olarak anlamlı yükseklik tespit edilmiştir.

Sonuç:

Bu çalışmamız plazma BNP düzeylerinin kardiyak yönden asemptomatik romatoid artritli hastalarda sol ventrikül disfonksiyonunu belirlemede faydalı olduğu fikrini desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, kalp tutulumu, diyastolik disfonksiyon, beyin natriüretik peptid